Digitalisaatio ja kaupunkien automatisoituminen tekevät elämästämme sujuvampaa. Kännykkäsovelluksella kotisohvalta käsin näppärästi tilaamasi ruokakassi on kuljetettu kotiisi valmiiksi. Mutta ei vieläkään maitoa. Älyjääkaappisi nimittäin näkee yhä 5 purkkia eikä suostu tilaamaan lisää. Missä on vika? Lisäksi tomaatit olivat kaupasta loppu, sisäviljelmälle oli manipuloitu yöpakkaset.
Kauppakassin vajeista väsähtäneenä päätät ensin hetken hengähtää, ennen kuin alat taistella teknologiaa vastaan.
Tulevaisuudessa pääset onneksi irti arjesta ketterästi. Voit rentoutua ja laajentaa elämyksiäsi kokemuksellisen teknologian keinoin. Minne haluaisitkaan lähteä virtuaalimatkalle työpäivän jälkeen – ennen kuin on pakko lähteä sinne kauppaan?
Sohvalle istumaan ja VR-lasit päähän. Menoksi – mutta jostain kumman syystä keskelle sodan runtelemaa kaupunkia. Pelikonsolisi päätti näköjään heittää sinut tahtomattasi täysin muualle kuin oli tarkoitus. Äänet kaikuvat päässäsi vielä pitkään.
Lähdet stressaantuneena kauppaan, jonne matkaasi onneksi jouduttaa älykäs liikenteenohjausjärjestelmä. Kunnes liikennevaloissa viimeinen huomio on sivulta lähestyvästä autosta – kaikkiin suuntiin paloi vihreä valo.
Älykäs kaupunki ja teollisuuden digitalisoituminen haastavat meidät muuttamaan käsitystämme turvallisuudesta ja käyttämään uudenlaista mittaristoa riskienhallintaan.
Vaikka rakennetun ympäristön turvallisuuteen on aina suunnittelussa satsattu, on arkiympäristömme muuttunut paljon. Kehityksen suunta saa meidät ajattelemaan yllä olevan kaltaisia kyberturvallisuuden uhkakuvia, joita voi keksiä jatkuvasti lisää. Järjestelmien luotettavuus, tiedon turvaaminen sekä yksilöiden ja massojen suojelu ottavat ison roolin siinä, kuinka turvallisuus koetaan.
Monimutkaisempi systeemi vaatii uudenlaista näkökulmaa.
Mitä enemmän turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä tulee lisää rakennetun ympäristön eri osa-alueille, ja mitä monimutkaisemmiksi turvallisuuteen vaikuttavat tekijät käyvät, sitä kattavammin näitä pitäisi ajatella toisiinsa kytkeytyvinä kokonaisuuksina. Yksittäisten uhkakuvien torjumisen sijaan meidän tulee keskittyä siihen, että tärkeät toimintomme säilyvät, olivat olosuhteet mitkä hyvänsä.
Eri toimialojen väliset rajat häviävät ja katse kääntyy kokonaisturvallisuuden hallintaan. Näin on jo meidän Swecon toiminnassa käynyt.
Lukuisat rakennetun ympäristön asiantuntijat tekevät yhteistyötä kokonaisturvallisuuden eteen. Yhdistämme rakennukset ja rakenteet, sisäilman ja talotekniikan teollisuuden puolelta hankittuun turvallisen automaation asiantuntijuuteen, ympäristön hyvinvoinnin kiertotalouden resurssiviisauteen ja jakeluverkkojen luotettavuuteen. Mietimme turvallisuutta kaavoituksesta käyttöönottoon.
Turvallisuuskumppani näkee tarvittaessa ruohonjuuritason teknisen turvallisuuden yksityiskohdat ja hallitsee myös ylhäältä päin turvallisuuden kokonaisuuden.
Tule kuulemaan lisää ajatuksiamme turvallisesta tulevaisuudesta digitalisoituvassa ympäristössä Edelläkävijät-seminaariimme.
– Sanna-Maria Järvensivu, Osastopäällikkö, erityisasiantuntija, Sweco
Kirjoitus on julkaistu alunperin Tekniikka & Talouden blogissa 7.2.2018.