Nykyään biojalostamoja pidetään yleisesti lupaavana keinona tuottaa laaja kirjo tuotteita ja bioenergiaa kestävämmällä tavalla. Biomassa nähdään tärkeimpänä todennäköisenä vaihtoehtona sellaisten orgaanisten polttoaineiden, kemikaalien ja materiaalien raaka-aineeksi, joilla uusiutumattomat raaka-aineet korvataan tulevaisuudessa….
Category: Energia
Swecon asiantuntijat työskentelevät jatkuvasti kestävän kehityksen mukaisten energiantuotantomuotojen parissa pyrkien turvaamaan energiantuotannon edellytykset myös tuleville sukupolville.


Miten parannamme energiavarmuutta elintarviketuotannon haastavassa toimintaympäristössä?
Elintarviketeollisuus on herkempi poikkeamille kylmäketjuissa ja tuotanto-olosuhteissa – Energiavarmuuden parantamiseen tarjolla useita keinoja….

Ei lämpöä harakoille, vaan kiertoon ja hyötykäyttöön
Miten hyödyntää lämpöenergiaa tehokkaammin kaupungeissa? Suurempia hukkalämpövirtoja voidaan hyödyntää muun muassa kaukolämpöverkoissa, joissa on paljon käyttäjiä ja kulutusta. Näin saadaan aikaan nopeammin isompia muutoksia kuin tehostamalla yksittäistä kiinteistöä kerrallaan….

Sähkönsäästötalkoot eivät ratkaise pitkän ajan haasteita – tarvitsemme joustavamman energiajärjestelmän
Jotta sähköstä ei tulisi jokatalvinen huolenaihe, energiajärjestelmää kannattaa kehittää älykkäiden kulutuksen ja varastoinnin ratkaisujen avulla….

Tuulivoimaa ja vihreää vetyä – tulevaisuuden sähkö varastoidaan ja hyödynnetään fiksusti
On ennustettu, että tänä vuonna tuulivoima kasvaa yleisimmäksi sähkön tuotantomuodoksi Suomessa. Jo nyt tuulivoiman huipputehon kapasiteetti on yli 3000 MW ja vuoden loppuun mennessä rakenteilla olevan kapasiteetin myötä tuulivoimakapasiteetti nousee 5000 MW:iin. Suunta on selkeä….

Fit For 55 – kohdistettuja toimenpiteitä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi
Kohdennetulta kuntoilumainokselta kuulostava Euroopan komission säädösehdotuspaketti (Fit for 55) sisältää tiettyä tavoitteellisuutta huokuvaa henkeä, jota voisi verrata kuntoilumainokseen, mutta paketin tavoitteet koskettavat ilmastoamme. Ilmastopaketti sisältää kohdistettuja toimenpiteitä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi. Mikä on fit for 55? Euroopan komissio julkaisi 14.7.2021 säädösehdotuspaketin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi 55 prosenttia vuoden 1990 vertailutasosta vuoteen 2030 mennessä. Vähennystavoite on tunnistettu tärkeäksi osatavoitteeksi EU:n vuoden…

Talot vähähiilisiksi materiaaleilla vai energialla?
Uudisrakennusten täytyy vuoteen 2025 mennessä olla riittävän vähähiilisiä, jotta lupa rakentaa heltiää. Vähähiilisiä tulee olla, jotta ilmastotavoiteisiin päästään – ylätason tavoitteena on maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen. Käytännössä Suomi haluaa olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kuinka paljon talonrakennus ja toisaalta kiinteistönpito vaikuttavat kokonaisuuteen? Jos kaikkien talonrakennushankkeiden kaikki mahdolliset rakenteet korvataan kokonaan vähähiilisillä vaihtoehdoilla, Suomen…

Rakas pallomme: Energiamurros tulee – mikä muuttuu?
Mitä arvelet – mitenköhän elämäsi muuttuu, kun puhdas energia saadaan käyttöön? Suomella on hyvät mahdollisuudet nousta vetytalouden kärkijoukkoon….

Yritysten näytön paikka: uusiutuvaan energiaan siirtyminen jättää ison kädenjäljen
Ei ole montaakaan vuotta siitä, kun tuulivoima tarvitsi kannattaakseen valtion tukea. Nyt tuulivoima on edullisin tapa tuottaa energiaa Suomessa. Uusiutuvan energian hinta on laskenut maailmanlaajuisesti jopa nopeammin kuin osasimme odottaa, samalla kun tarvittava teknologia on kehittynyt. Myös EU:n päästökauppadirektiivi ja Suomen uudistunut energiaverotus ohjaavat voimakkaasti päästöjen rajoittamiseen ja päästöttömään energiantuotantoon. Alamme Euroopassa olla jo pisteessä,…

Uusiutuvan energian uudet kestävyyskriteerit biovoimalaitoksille ovat pian täällä!
Biopolttoaineille, bionesteille ja biomassapolttoaineilla tuotetulle sähkölle, lämmölle ja jäähdytykselle on Uusiutuvan Energian (RED II) -direktiivissä uudet kestävyyskriteerit, joiden on määrä tulla voimaan Suomessa 1.1.2021. Tavoitteena on varmistaa Suomessa kulutettujen biopolttoaineiden ja bionesteiden sekä kiinteiden ja kaasumaisten biomassapolttoaineiden kestävä tuotanto, eli metsäbiomassan korjuu, sekä Suomea sitovien uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttaminen. Sähkön, lämmön ja jäähdytyksen tuotannossa käytettyjen…