On ennustettu, että tänä vuonna tuulivoima kasvaa yleisimmäksi sähkön tuotantomuodoksi Suomessa. Jo nyt tuulivoiman huipputehon kapasiteetti on yli 3000 MW ja vuoden loppuun mennessä rakenteilla olevan kapasiteetin myötä tuulivoimakapasiteetti nousee 5000 MW:iin. Suunta on selkeä….
Category: Energia
Swecon asiantuntijat työskentelevät jatkuvasti kestävän kehityksen mukaisten energiantuotantomuotojen parissa pyrkien turvaamaan energiantuotannon edellytykset myös tuleville sukupolville.


Fit For 55 – kohdistettuja toimenpiteitä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi
Kohdennetulta kuntoilumainokselta kuulostava Euroopan komission säädösehdotuspaketti (Fit for 55) sisältää tiettyä tavoitteellisuutta huokuvaa henkeä, jota voisi verrata kuntoilumainokseen, mutta paketin tavoitteet koskettavat ilmastoamme. Ilmastopaketti sisältää kohdistettuja toimenpiteitä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi. Mikä on fit for 55? Euroopan komissio julkaisi 14.7.2021 säädösehdotuspaketin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi 55 prosenttia vuoden 1990 vertailutasosta vuoteen 2030 mennessä. Vähennystavoite on tunnistettu tärkeäksi osatavoitteeksi EU:n vuoden…

Talot vähähiilisiksi materiaaleilla vai energialla?
Uudisrakennusten täytyy vuoteen 2025 mennessä olla riittävän vähähiilisiä, jotta lupa rakentaa heltiää. Vähähiilisiä tulee olla, jotta ilmastotavoiteisiin päästään – ylätason tavoitteena on maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen. Käytännössä Suomi haluaa olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kuinka paljon talonrakennus ja toisaalta kiinteistönpito vaikuttavat kokonaisuuteen? Jos kaikkien talonrakennushankkeiden kaikki mahdolliset rakenteet korvataan kokonaan vähähiilisillä vaihtoehdoilla, Suomen…

Rakas pallomme: Energiamurros tulee – mikä muuttuu?
Mitä arvelet – mitenköhän elämäsi muuttuu, kun puhdas energia saadaan käyttöön? Suomella on hyvät mahdollisuudet nousta vetytalouden kärkijoukkoon….

Yritysten näytön paikka: uusiutuvaan energiaan siirtyminen jättää ison kädenjäljen
Ei ole montaakaan vuotta siitä, kun tuulivoima tarvitsi kannattaakseen valtion tukea. Nyt tuulivoima on edullisin tapa tuottaa energiaa Suomessa. Uusiutuvan energian hinta on laskenut maailmanlaajuisesti jopa nopeammin kuin osasimme odottaa, samalla kun tarvittava teknologia on kehittynyt. Myös EU:n päästökauppadirektiivi ja Suomen uudistunut energiaverotus ohjaavat voimakkaasti päästöjen rajoittamiseen ja päästöttömään energiantuotantoon. Alamme Euroopassa olla jo pisteessä,…

Uusiutuvan energian uudet kestävyyskriteerit biovoimalaitoksille ovat pian täällä!
Biopolttoaineille, bionesteille ja biomassapolttoaineilla tuotetulle sähkölle, lämmölle ja jäähdytykselle on Uusiutuvan Energian (RED II) -direktiivissä uudet kestävyyskriteerit, joiden on määrä tulla voimaan Suomessa 1.1.2021. Tavoitteena on varmistaa Suomessa kulutettujen biopolttoaineiden ja bionesteiden sekä kiinteiden ja kaasumaisten biomassapolttoaineiden kestävä tuotanto, eli metsäbiomassan korjuu, sekä Suomea sitovien uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttaminen. Sähkön, lämmön ja jäähdytyksen tuotannossa käytettyjen…

Teollisuudesta kehittyy aktiivinen toimija energiaverkostoon – Sektori-integraatiossa hukkalämmöt saadaan kiertoon lähialueella
Sektori-integraatio on osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa. Tavoitteena on lähentää energiankuluttajien ja -tuottajien rooleja, jolloin uusiutuvaa energiaa pystytään kierrättämään paikallisesti. Yksi ratkaisuista on hyödyntää teollisuuden hukkalämmöt alue-energiaratkaisuissa. Noin vuosi sitten Euroopan komission käynnistämässä vihreän kehityksen ohjelmassa (European Green Deal) esitettiin strateginen tavoite sektori-integraatiosta (sector coupling). Kyse on energiasektorin eri toimijoiden, kuten teollisuuden, kuntien, energiayhtiöiden ja…

Suomen rakennuskannan täytyy sopeutua lämpenevään ilmastoon – kotien viilentämisen tarve kasvaa
Moni varmasti nauttii parhaillaan aurinkoisesta kesäsäästä, mutta useissa kodeissa sisälämpötilat alkavat kivuta lähemmäs 30 astetta ja oleskelu on tukalaa. Ilmasto lämpenee ja pitkät hellejaksot lisääntyvät myös meillä Suomessa. Nykyinen rakennuskantamme on kuitenkin suunniteltu kestämään talvia ja kylmyyttä. Suomen viime vuosien helletilastot osoittavat, että mittaushistoriamme neljä pitkäkestoisinta hellejaksoa sijoittuvat kaikki 2000-luvulle, vuosille 2003, 2010, 2014 ja…

Biokaasuliiketoiminta kaipaa kestävää ratkaisua!
Biokaasun tuotanto ja sen laajempi käyttöönotto energian lähteenä on lähtökohtaisesti järkevää toimintaa. Biokaasua tehdään käytännössä biojätteistä ja muista biohajoavista jakeista. Sitä voidaan hyödyntää sähkön- ja lämmöntuotannossa sekä liikennepolttoaineena biometaaniksi jalostettuna. Kiertotalouden huippuesimerkki! Ja lisäksi biokaasun hiilijalanjälki on esimerkiksi liikenteen polttoaineena lähes 7-kertaa pienempi kuin bensiinin. Biokaasulaitoksen raaka-aineeksi eli syötteeksi käy lähes kaikki biohajoava materiaali. Tyypillisiä…

Dialogin ja laadun vuosikymmen 2020
Vuoden alusta siirryin vetämään Swecolla Länsi-Suomen alueen LVI-suunnittelua ja ensimmäisenä tehtävänä oli määrittää omat avaintehtäväni. Tammikuun aikana kävin keskusteluja toiminnasta ja tarpeista, esimiesten, asiakkaiden ja alaisten kanssa. Kaiken keskustelun ytimessä on ollut Swecon asiakas- ja työntekijälupaukset. Asiakkaille lupaamme olla kaikissa tilanteissa helposti lähestyttävä ja sitoutunut kumppani, jolla on arvostettua osaamista. Työntekijöillemme lupaamme tarjota merkityksellisiä mahdollisuuksia,…