Sektori-integraatio on osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa. Tavoitteena on lähentää energiankuluttajien ja -tuottajien rooleja, jolloin uusiutuvaa energiaa pystytään kierrättämään paikallisesti. Yksi ratkaisuista on hyödyntää teollisuuden hukkalämmöt alue-energiaratkaisuissa.
Noin vuosi sitten Euroopan komission käynnistämässä vihreän kehityksen ohjelmassa (European Green Deal) esitettiin strateginen tavoite sektori-integraatiosta (sector coupling). Kyse on energiasektorin eri toimijoiden, kuten teollisuuden, kuntien, energiayhtiöiden ja kiinteistönomistajien, uudenlaisista rooleista ja yhteistyöstä. Aikaisemmin on puhuttu myös sektorikytkennästä.
Uusiutuvan energian käyttöönotto ja fossiilisista polttoaineista luopuminen vaatii, että energia saadaan kiertoon paikallisesti. EU-tasolla uusien ratkaisujen ja yhteistyön kehittämiseen on tarjolla sekä ohjausta että tukea: päästöjen verotusta ja rahoituspaketteja. Päämääränä on ilmastotavoitteiden saavuttaminen.
Alueellinen energiankierrätys vähentää energiahukkaa
Ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti uusiutuvan energian käyttöä pyritään lisäämään nykyisestä. Silti joudumme vielä turvautumaan fossiilisiin polttoaineisiin, joiden käyttöä pitäisi vähentää radikaalisti. Vaihtoehtoja tarvitaan pian.
Energia-ala kaipaa kipeästi uutta lainsäädäntöä ja päätöksentekoa ihan kaavoituksesta asti. Uusiutuvaa energiaa pitäisi pystyä tuottamaan ja myymään vaivattomasti niin lähialueille kuin valtakunnan verkkoon. Se vaatii vielä monen siilon ja muurin murtamista.
Alueellisissa lämpöverkoissa energiantuotanto ei jää yksin voimalaitosten vastuulle. Myös suurista energiankuluttajista, kuten kiinteistöistä ja teollisuuslaitoksista, tulee energiantuottajia eli energiaverkoston aktiivisia toimijoita.
Suomessa uusiutuvaa energiaa voidaan tuottaa esimerkiksi tuuli- ja vesivoimalla, aurinkopaneeleilla ja biomassalla. Sektori-integraatiossa tärkeässä roolissa on teollisuuden prosessien ja erilaisten kiinteistöjen hukkalämmön jälleenhyödyntäminen. Lämmöt saadaan talteen erilaisilla lämpöpumppu- ja energianvarastointiteknologioilla.
Energiantuotannon ja –kulutuksen dynamiikka muuttuu
Uusiutuvan energian käyttö muuttaa koko energiantuotannon ja -kulutuksen dynamiikan. Tuotantoa ei pystytä hallitsemaan niin kuin on tehty tähän asti: ihmisiä ei voi käskeä saunomaan silloin, kun aurinko paistaa tai tuulee riittävästi.
Sähköistyvässä yhteiskunnassa tarvitaankin uusia palvelumalleja ja digitaalisia työkaluja energiaverkon dynamiikan hallintaan. Kulutus- ja tuotantopiikkejä voidaan tasapainottaa esimerkiksi tarjoamalla kuluttajille reaaliaikaista tietoa sähkön hinnasta eri aikoina.
Ympäristövastuu osaksi liiketoiminnan kehittämistä
Sektori-integraatio ei ole tulevaisuuden visiointia, vaan monissa pilottihankkeissa Suomessa on saavutettu erinomaisia tuloksia. Swecon asiantuntijat ovat olleet mukana useissa uusiutuvan energian hankkeissa ja luomassa alueellisia energiajärjestelmiä.
Hyviä esimerkkejä ovat Lidlin logistiikkakeskus Järvenpäässä, NorthVoltin akkutehdas ja useat kauko- ja aluelämpöverkkoihin suunnitellut lämpöpumppulaitokset. Teollisen mittakaavan alue-energiaratkaisujen lisäksi useissa kaupungeissa on luotu sähköön perustuvia liikenneratkaisuja, kuten Laajasalon hybridikortteli ja Helsingin kaupunkipyörät. Helsingin kaupungille toteutimme myös kattavan maalämpöselvityksen.
Teollisuuslaitoksen mahdollisuuksia osallistua lähienergiaverkkoon kartoitetaan alueellisilla energiaselvityksillä. Analysoimme vaihtoehdot, joilla uusiutuvia energianlähteitä olisi järkevintä hyödyntää, ja luomme tiekartan eri skenaarioista. Lisäksi varmistamme hankkeen jokaisessa vaiheessa, että liiketoiminta kehittyy positiivisesti samalla, kun huolehdimme ympäristöstämme.
Jarkko Heikura, teollisuusasiantuntija, Sweco