Tiedätkö, miten jälkijännitetyt betonirakenteet eroavat elementtirakentamisesta? Perinteinen paikallavaluosaaminen ja hieman luovuuttakin vaativa punossuunnittelu puolustavat paikkaansa monentyyppisissä kohteissa. Jälkijännitetyn betonirakenteen toiminta perustuu siihen, että rakenteeseen luodaan puristava jännitystila jännevoiman avulla. Ennen valua raudoituksen sekaan asennetaan jännepunokset, joita jännitetään valun jälkeen hydraulisilla tunkeilla. Näin syntyy puristava voima, joka siirtyy rakenteeseen valuun asennettujen ankkurikappaleiden välityksellä. Kokonaisuuden oikea mitoitus…
Category: Kestävä rakentaminen


Hybridikohteissa erilaiset rakennukset suunnitellaan tukemaan toinen toisiaan
Hybridihankkeissa tarvitaan laajaa eri rakennustapojen tuntemista ja yhteistyötä suunnittelijoiden välillä. Rakennesuunnittelijan on tärkeää päästä mukaan päätöksentekoon jo varhain, jotta hankkeessa vältetään toteutuksen kannalta kalliit erikoisratkaisut. Hybridikohteiden rakennesuunnittelussa Sweco alkaa olla jo konkari, koska olemme yhdistelleet erilaisia rakennuksia toimiviksi kokonaisuuksiksi 2000-luvun alusta asti. Tyypillisesti hybridihankkeessa luodaan rakennuskokonaisuus, joka sisältää monenlaista käyttöä, kuten omistus- ja vuokra-asuntoja, hotellin,…

Nettohyötyyn perustuva Swecon biodiversiteettityökalu maksimoi biologisen monimuotoisuuden huomioimisen
Me Swecolla haluamme toimia innovatiivisena ja vastuullisena suunnannäyttäjänä. Olemme kehittäneet biodiversiteetin nettohyötyyn perustuvan laskentatyökalun….

Ei lämpöä harakoille, vaan kiertoon ja hyötykäyttöön
Miten hyödyntää lämpöenergiaa tehokkaammin kaupungeissa? Suurempia hukkalämpövirtoja voidaan hyödyntää muun muassa kaukolämpöverkoissa, joissa on paljon käyttäjiä ja kulutusta. Näin saadaan aikaan nopeammin isompia muutoksia kuin tehostamalla yksittäistä kiinteistöä kerrallaan….

Lisää kierroksia rakentamiseen – kiertotalous on kestävämmän tulevaisuuden kivijalka
Kansainvälisten tutkimusten mukaan vain noin 9 % taloudesta toimii kiertotalouden ehdoilla. Kiertotalousajattelu on kuitenkin hiljalleen levinnyt esimerkiksi rakentamisen alalle, myös infrarakentamiseen….

Monipuolinen hirsi sopii ilmastokestävään urbaaniin rakentamiseen
Suurten hirsirakennusten suunnittelussa on hallittava hirsirakentamisen terminologia, rakenteen lainalaisuudet ja erityisvaatimukset, kuten ilmatiiveys, jäykistys, painumat ja paloturvallisuus. Ole yhteydessä!…

Rakennusfysikaalisen suunnittelun avulla varmistetaan kestävät ja terveelliset rakennukset myös ilmaston muuttuessa
Rakennusten kestävyys, turvallisuus ja terveellisyys ovat suunnittelumme ytimessä. Kun rakennusfysiikka huomioidaan suunnittelussa jo hankkeen alusta lähtien, varmistamme rakennuksen pitkän käyttöiän ja sen tehokkaan muunneltavuuden erilaisiin käyttötarkoituksiin….

Mitä puukattojen kokonaissuunnittelu tarkoittaa?
Jokainen vesikatto tarvitsee suunnittelua. Sillä vaikutetaan niin lopputulokseen kuin rakennettavuuteen. Oikeanlainen rakennejärjestelmä, onnistuneet hankinnat ja turvalliset nostot säästävät pitkän pennin. Puukattojen kokonaissuunnittelussa huomioidaan rakennesuunnittelun lisäksi kaikki tarpeellinen aina rakennejärjestelmän valinnasta toteutettavuuteen. Kokonaissuunnittelulla varmistetaan vedenpoistoon liittyvät detaljit, yläpohjan toimiva tuuletus ja paloturvallisuus, kuten palokatkot ja palo-osastoinnit. Autamme tarvittaessa myös hankinnoissa ja elementointiasteen valinnassa, katon noston suunnittelua…

Kokemusta 300 projektista – Miltä näyttää vesirakentamisen tulevaisuus?
Opiskelin vesirakentamista 1970–80-lukujen taitteessa, jolloin vesirakentaminen oli vielä voimissaan. 40 vuoden aikana on kertynyt kokemusta noin 300 projektista, ja sitä tarvitaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä vesivoimarakentamiseen investoitiin Suomessa paljon, ja kauppasatamia ja kauppamerenkulun väyliä kehitettiin ahkerasti. Valtion varoin rakennettiin yli 600 kala- ja vierassatamaa sekä yhteysliikenne- ja matkustajalaituria. Siinä riitti…

Kevyt mutta luja LVL tuo massiivipuurakentamiseen vahvan vaihtoehdon
Monikäyttöinen viilupuu (LVL) on ominaisuuksiinsa nähden kevyt mutta vankka materiaali. Yhteen liimatuista viiluista syntyy samalla tavalla kestävä kokonaisuus kuin monista A4-liuskoista liki murtumaton papeririisi. Usein LVL loistaa kantavissa rakenteissa kulissien takana. Siinä missä muut massiivipuurakentamisen vaihtoehdot, lamellihirsi ja CLT, tehdään sahatavarasta, LVL (Laminated Veneer Lumber) koostuu vanerin tapaan ohuista puuviiluista. Yksittäinen viilu on vain 3…