Ligniini on maailman toiseksi yleisin luonnossa esiintyvä polymeeri ja luonnon itsensä suunnittelema aine, joka pitää kasvisolukon koossa ja suojaa sitä vaurioilta ja lahoamiselta. Ligniiniä esiintyy merkittäviä määriä erityisesti puubiomassassa, jota bioteollisuus käyttää kemikaalien, materiaalien ja biopolttoaineiden raaka-aineena. Mikä tärkeintä, nämä tuotteet eivät kilpaile ruoantuotannon kanssa. Ligniini on epäsäännöllinen ja monimutkainen amorfinen polyfenoli, jonka hiilipitoisuus on…
Category: Kestävä teollisuus
Tarvitsemme päivittäin teollisuuden tuottamia tuotteita ja palveluita, kuten energiaa, puhdasta vettä, paperia, terästä, akkukemikaaleja, elintarvikkeita, kosmetiikkaa ja polttoaineita. Kestävä, ilmastonmuutoksen huomioon ottava tuotanto luo myös työpaikkoja ja ylläpitää yhteiskunnan mahdollisuuksia tarjota entistä parempaa ja sujuvampaa arkea meille kaikille.


Rakennesuunnittelulla tuetaan teollisuuden vihreää siirtymää
Vähähiilisyys on suomalaiselle teollisuudelle koko ajan tärkeämpi kilpailuvaltti. Autamme löytämään teollisuuskohteisiin kestävän kehityksen mukaisia rakenneratkaisuja, jotka ohjaavat kohti myös perinteisiä kustannus-, aikataulu- ja laatutavoitteita. Useimmat teollisuuslaitokset ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisen tärkeitä. Lisäksi monella teollisuudenalalla kehitetään ratkaisuja globaaleihin ongelmiin, kuten energiakriisiin. Hyviä esimerkkejä ovat vetytalous ja erilaiset energiaekosysteemit. Vihreä siirtymä vaatii kuitenkin kokonaisvaltaista muutosta toimintatapoihin….

Kestävä biopohjainen talous tarvitsee pikaisesti uusia biotuote- ja bioenergiainnovaatioita, jotka vastaavat kiertotalouden vaatimuksiin
Nykyään biojalostamoja pidetään yleisesti lupaavana keinona tuottaa laaja kirjo tuotteita ja bioenergiaa kestävämmällä tavalla. Biomassa nähdään tärkeimpänä todennäköisenä vaihtoehtona sellaisten orgaanisten polttoaineiden, kemikaalien ja materiaalien raaka-aineeksi, joilla uusiutumattomat raaka-aineet korvataan tulevaisuudessa….

Nettohyötyyn perustuva Swecon biodiversiteettityökalu maksimoi biologisen monimuotoisuuden huomioimisen
Me Swecolla haluamme toimia innovatiivisena ja vastuullisena suunnannäyttäjänä. Olemme kehittäneet biodiversiteetin nettohyötyyn perustuvan laskentatyökalun….

Biosidiasetuksella kohti puhtaampaa ympäristöä – Ovatko yrityksesi biosidivelvoitteet kunnossa?
EU:n kestävyyttä edistävän kemikaalistrategian mukaisesti alan toimijoiden tulisi pyrkiä vähentämään kemikaalien käyttöä tai etsiä vähemmän haitallisia menetelmiä myrkyllisten kemikaalien korvaamiseksi. …

Miten parannamme energiavarmuutta elintarviketuotannon haastavassa toimintaympäristössä?
Elintarviketeollisuus on herkempi poikkeamille kylmäketjuissa ja tuotanto-olosuhteissa – Energiavarmuuden parantamiseen tarjolla useita keinoja….

Biodiversiteetti vahvaksi osaksi yritysten vastuulliseen toimintaan
YK:n luontokokouksessa Montrealissa laadittiin kansainvälinen sopimus luontokadon pysäyttämiseksi. Se ohjaa meitä kaikkia pysäyttämään ja kääntämään luontokadon. Sopimuksessa päätettiin muun muassa, että 30 prosenttia maailman maa- ja meripinta-alasta suojellaan vuoteen 2030 mennessä. Luontokadon pysäyttämiseen tarvitaan vahvaa yhteiskunnallista sitoutumista myös yrityksiltä. Vastuullisimmat yritykset ovat jo pitkällä huomioidessaan luonnon moninaisuuden kokonaisvaltaisesti toiminnassaan. Todistamme parhaillaan luonnon monimuotoisuuden katoamista. Joidenkin…

REACH, CLP, CMR ja SSbD – Kosmeettisten valmisteiden turvallisuuslyhenteet haltuun
Kosmeettisten valmisteiden sekä muiden kemikaalien säädökset on eritelty EU-alueella eri lainsäädännöillä. CLP-asetuksen eli Euroopan parlamentin ja neuvoston kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskeva asetuksen 1272/2008 mukaan annamme tietoa kuluttajille vaaralliseksi luokiteltujen kemikaalien vaaroista erilaisten merkintöjen, luokituksien ja tuotepakkauksien avulla. Vaarallisia kemikaaleja, jotka aiheuttavat fysikaalista, terveys ja/tai ympäristövaaraa, säädetään REACH-asetuksessa ja sen tarkoituksena on varmistaa kemikaalien…

Safe and Sustainable by Design – turvallista ja kestävää
Työskentelin 2015‒2021 Euroopan komission yhteisessä tutkimuskeskuksessa (JRC) nanomateriaalien turvallisuuden edistämisen parissa. Käynnissä olleet EU-tutkimusprojektit tavoittelivat samaa, keinoina muun muassa Safe by Design. Nyt tämä lähestymistapa on viety pidemmälle ja turvallisuuden lisäksi puhumme kestävyydestä – Safe and Sustainable by Design. Safe by Design parantaa turvallisuutta Safe by Design (SbD) on yksi nimityksistä käsitteelle, jota on vuosikymmenten…

Bahamalta Eurooppaan, Aasiaan ja takaisin – teollisuuskohteita ympäri maailman
Swecon rakennesuunnittelijoilla on maapallo hyppysissään. Teollisuuskohteita on kertynyt kolmessa vuosikymmenessä jokaiselta mantereelta. Rakennesuunnittelu sisältää monia erikoisaloja, joista yhtenä voi pitää kansainvälisten teollisuuskohteiden suunnittelua. Tyypillisesti ne ovat suomalaisten teollisuustoimijoiden voimalaitoksia, joita olemme suunnitelleet viimeisten 30 vuoden aikana useisiin Euroopan maihin, Etelä-Afrikkaan, Aasiaan ja Amerikan mantereelle. Projekteja on koko ajan meneillään useissa maanosissa, ja kohteitamme löytyy jopa…