Swecon rakennesuunnittelijoilla on maapallo hyppysissään. Teollisuuskohteita on kertynyt kolmessa vuosikymmenessä jokaiselta mantereelta.
Rakennesuunnittelu sisältää monia erikoisaloja, joista yhtenä voi pitää kansainvälisten teollisuuskohteiden suunnittelua. Tyypillisesti ne ovat suomalaisten teollisuustoimijoiden voimalaitoksia, joita olemme suunnitelleet viimeisten 30 vuoden aikana useisiin Euroopan maihin, Etelä-Afrikkaan, Aasiaan ja Amerikan mantereelle. Projekteja on koko ajan meneillään useissa maanosissa, ja kohteitamme löytyy jopa Indonesian ja Bahaman kaltaisista saarivaltioista.
Kansainvälisille hankkeille ovat tyypillisiä monimuotoiset toimitusketjut, nopeatempoisuus ja tiukat aikataulut sekä rakennuskustannusten paikalliset erot. Monen kohteen kokokin on massiivinen. Esimerkiksi voimalaitos voi olla lähes 100 metriä korkea rakennuskompleksi. Suunnitteluryhmän täytyykin olla kokenut ja kouliintunut sekä tottunut työskentelemään ryhmänä.
Toki kokeneen ydinporukan mukana on aina myös nuoria suunnittelijoita oppimassa ja kasvamassa tulevaisuuden ammattilaisten saappaisiin, ja teemme paljon cross-border-toimintaa eli yhteistyötä Swecon eri maayhtiöiden kanssa. Nopeasti saatavilla oleva tietotaito esimerkiksi Puolasta, Virosta, Liettuasta tai Ruotsista näkyy joustavuutena myös kotimaan projekteissa.
Maakohtaiset normit
Kokemuksen lisäksi maailmalla tarvitaan eri valtioiden rakentamiseen liittyvien normien ja säädösten tuntemista ja ymmärtämistä. Kansalliset rakennusmääräykset ovat keskenään erilaiset jo Saksassa ja Italiassa, puhumattakaan siitä, että teollisuuslaitos suunnitellaan Kiinaan tai Meksikoon. Maakohtaisten normien tunteminen on tärkeä osa hankkeen riskienhallintaa.
Myös viranomaiskäsittelyissä ja -prosesseissa on maakohtaisia eroja, joihin asiakkaamme tarvitsevat asiantuntija-apua. Esimerkiksi Yhdysvalloissa projektin pääsuunnittelijalla on oltava tehtäväänsä erillinen lisenssi. Chilessä puolestaan tarvitaan paikallinen kumppani, joka tarkastaa ja vahvistaa esimerkiksi seismiset suunnitelmat.
Joskus paikalliset normit tuntuvat yllättäviltä tai jopa hämmentäviltä, mutta niiden noudattaminen on osa maan rakentamiskulttuuria ja tapoja. Esimerkiksi Japanissa voimalaitoksiin ei aina suunnitella kattoa, koska katto tekee kohteesta viranomaisten silmissä rakennuksen. Ilman kattoa voimalaitoksen rakennuslupaprosessi etenee siis rivakammin.´
Maanjäristysten ja hirmumyrskyjen armoilla
Kansainvälisissä kohteissa toimintaympäristöt vaihtelevat paljon. Yksi eniten rakennesuunnitteluun vaikuttavista asioita on sää ja ilmaston ääri-ilmiöiden voimistuminen. Vaatimustaso rakennusten turvallisuudelle on noussut ja normeja tiukennettu. Esimerkiksi Chile ja Japani ovat maanjäristysten kannalta haastavia alueita, joiden kohteissa teräsrakenteiden suunnittelu ei yksin riitä: tarvitaan myös maanjäristyssuunnitteluosaamista.
Monissa Aasian maissa ja saarivaltioissa rakenteet joutuvat koville myös myrskyjen kourissa. Trooppisissa hirmumyrskyissä tuulennopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa, ja esimerkiksi Caymansaarilla mitoituksessa käytetään tuulennopeutta 200 mph eli noin 89 metriä sekunnissa. Meren äärellä vedenpinta voi nousta metrikaupalla. Lisäksi rajut sääilmiöt voivat toistua vuosittain, mikä vaati rakenteilta erityiskestävyyttä.
Muuten asiakastarpeet ovat kaikkialla samat, onpa kyseessä paikallinen toimija tai suomalainen teollisuusyhtiö, joka vie osaamistaan ulkomaille. Meidän tehtävämme on auttaa rakentamaan teollisuuskohde turvallisesti, kestävästi ja paikallisten normien mukaan. Yhteistä kaikille kohteille on sekin, että toteutamme suunnittelun mallintamalla. Korjaushankkeissa hyödynnämme myös laserkeilausta ja muita kuvaustapoja. Visuaaliset 3D-mallit helpottavat päätöksentekoa kaikkialla.
Tutustu laajaan osaamisemme ja ole yhteydessä!
Kari Kumpulainen, Asiakkuusjohtaja, kari.kumpulainen@sweco.fi