Helsingin Sanomissa uutisoitiin vastikään hankkeesta, jossa vientialat ja energiaintensiivinen teollisuus laativat yhdessä hallituksen kanssa suunnitelmat ilmastopäästöjen vähentämisestä. Suomalaisen insinöörin näkökulmasta elinkeinoministeri Katri Kulmunin luotsaama hanke on raikas tuulahdus ilmastokeskusteluun. Hanke yhdistää ilmastopoliitikan suomalaisen teollisuuden tueksi eikä rajoitteeksi.
Julkisessa keskustelussa hallituksen linjaama hiilineutraaliustavoite vuonna 2035 nähdään monesti teollisuutta ja koko yhteiskuntaa hitaasti kuristavana ja kurjistavana tekijänä. Usein kuitenkin unohdetaan, että ympäristö edellä tehtävät päätökset luovat moninkertaiset mahdollisuudet teknologiaviennille ja teollisuuden kestävälle tuotannolle.
Nesteen suunnanmuutos uusiutuvien raaka-aineiden hyödyntäjäksi on tästä loistava esimerkki. Samoin Gasum, joka tuottaa biokaasua kotitalousjätteistä ja muista sivuvirroista – ja toimii myös kansainvälisesti. Terrafame niin ikään on mukana kestävämmän liikenteen kehittäjänä, sillä Suomessa jalostetut akkukemikaalit kestävät päivänvalon.
Myös pk-yritysten sektorilta löytyy merkittävä määrä rohkeita yrityksiä, joiden markkina-alueena on jo nyt koko maailma. Näistä esimerkkinä muun muassa Honkajoki Oy, Aquaflow ja Flootech. Puhumattakaan start-up-yrityksistä, jotka taistelevat ilmastonmuutosta vastaan ja skaalaavat tekemistään maan rajojemme ulkopuolelle kiivaasti, kuten Sulapac ja Prometec. Näiden rohkeaa ja innovatiivista tekemistä kannattaa seurata!
Teknologia ei ole globaali ratkaisu ilmastonmuutokseen, mutta se on iso osa ratkaisua. Poliittisilla päätöksillä emme saa ratkaisua aikaan, elleivät ne ohjaa kehitystä oikeaan suuntaan – kohti yritysten ja kuluttajien vastuullisuutta. Tämä on nähdäkseni ollut suomalaisen elinkeinoelämän motiivi jo pitkään.
Hallituksen linjaama hiilineutraaliustavoite vaatii merkittäviä investointeja. Samalla on muistettava, että paljon on jo tehty. Toivon mukaan Kulmunin raikas keskustelunavaus säilyy ja vahvistuu syysviimaksi.
Taksi-indeksini on viime aikoina ollut nousussa. Indeksi mittaa taksimatkoilla kuskeilta kuulemiani ilmastonmuutokseen, teollisuuteen tai yleiseen sääntelyyn liittyviä negatiivisia kommentteja. Jätän haastamisen sikseen, mutta tapanani on todeta, että suomalainen teollisuus on ympäristöteko.
Erik Skogström
Teollisuustoimialan johtaja, Sweco