Kansainvälisten tutkimusten mukaan vain noin 9 % taloudesta toimii kiertotalouden ehdoilla. Kiertotalousajattelu on kuitenkin hiljalleen levinnyt esimerkiksi rakentamisen alalle, myös infrarakentamiseen….
Category: Kiertotalous
Swecon asiantuntijat työskentelevät jatkuvasti kiertotalouteen liittyvien hankkeiden parissa ja hyödyntävät uusien teknologioiden käyttöönottoa sekä energia-, metsä- että kemianteollisuudessa.


EU:n kiertotaloustavoitteet etenevät – miten varmistetaan elintarviketurvallisuuden ja kemikaaliturvallisuuden toteutuminen?
Osana kiertotaloudelle asetettuja tavoitteita EU:ssa pyritään lisäämään muovin kierrätystä. Muovia käytetään erityisesti elintarvikkeiden pakkaamisessa, joten kierrätysmuovin turvallisuus elintarvikekäytössä on varmistettava. Kierrätysteknologioita on kehitetty edellisen kierrätysmuovin käyttöä koskevan asetuksen antamisen jälkeen. Nykyinen kierrätysmuoviasetus (EU) 282/2008 ei koske muovimateriaalin kemiallista kierrätystä eikä siten toimi uusien teknologien säätelyssä….

Lineaarisen talousajattelun on aika väistyä – kestävä kasvu ja hyvinvointi tulee kiertotaloudesta
Entä jos maitopurkin lisäksi kierrättäisit koko talon? Tai jos tulevaisuudessa jätteen käsite olisi tarpeeton? Kun maailma tavoittelee hiilineutraaliutta, luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja kestävää talouskasvua, kiertotalous on avainasemassa. Rakennetulle ympäristölle se tarkoittaa uusia avauksia – mutta iso osa ratkaisuista on täällä jo nyt. Kestävyydelle kehitetään nyt raameja. EU:n tasolla luodaan yhtenäistä ja vertailukelpoista tapaa rahoituskohteiden ja…

Kiertotalouden, kierrätyksen ja jätehuollon sääntely kiihtyy – positiiviset vaikutukset niin hiilineutraaliuteen kuin alan tutkimustyöhön
Jäte- ja kiertotaloussektorilla ja ympäristöalalla ylipäätään tapahtuu nyt paljon nopealla tahdilla. Swecolta löytyy laaja joukko niin kiertotalouden kuin laki- ja ympäristöalan asiantuntijoita. Autamme mielellämme kaiken kokoisissa jätteisiin ja kiertotalouteen liittyvissä projekteissa….

EU:n kestävän kehityksen taksonomia tulee vaikuttamaan kaikkiin yrityksiin
EU-taksonomia sinetöi unionille yhteisen näkemyksen kestävämmästä tulevaisuudesta. Tämä puolestaan auttaa yrityksiä suuntaamaan kasvunsa kohti uudenlaista, vastuullisempaa liiketoimintaa….

Jätteitä koskevaa sääntelyä myllätään urakalla
Toukokuussa 2018 hyväksytyllä ns. jätesäädöspaketilla muutettiin kuutta jätteitä koskevaa direktiiviä. Tämän jälkeen on annettu myös komission täydentäviä säädöksiä. Jätesäädöspaketin myötä kansalliseen lainsäädäntöömme tuli tarve tehdä olennaisia muutoksia etenkin jätelakiin ja lähes kaikkiin jätealan asetuksiin….

Hiilijalanjälki ohjaa pian rakentamista – Jo on aikakin!
Rakennusmateriaalien tuotannon hiilipäästöt ovat 9 % koko maailman hiilipäästöistä. Ne voivat olla jopa suuremmat kuin kiinteistön koko elinkaaren aikainen energiankulutus hiilidioksidiekvivalentteina. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kiertotalouden periaatteet on valjastettava myös rakentamiseen. Rakentamisesta aiheutuu valtavat hiilidioksidipäästöt, mutta ilmastonäkökulma ei silti ole ohjannut rakentamista juuri lainkaan. Pelkästään rakennusmateriaalien tuotannon hiilipäästöt voivat olla jopa suuremmat kuin kiinteistön koko elinkaaren aikainen…

Teollisuudesta kehittyy aktiivinen toimija energiaverkostoon – Sektori-integraatiossa hukkalämmöt saadaan kiertoon lähialueella
Sektori-integraatio on osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa. Tavoitteena on lähentää energiankuluttajien ja -tuottajien rooleja, jolloin uusiutuvaa energiaa pystytään kierrättämään paikallisesti. Yksi ratkaisuista on hyödyntää teollisuuden hukkalämmöt alue-energiaratkaisuissa. Noin vuosi sitten Euroopan komission käynnistämässä vihreän kehityksen ohjelmassa (European Green Deal) esitettiin strateginen tavoite sektori-integraatiosta (sector coupling). Kyse on energiasektorin eri toimijoiden, kuten teollisuuden, kuntien, energiayhtiöiden ja…

Lannoitteita koskevia säädöksiä yhtenäistämällä vauhtia kiertotalouteen
Lannoitustarkoituksiin on tarpeen käyttää entistä enemmän kierrätettyjä tai orgaanisia materiaaleja. Uuden lannoitevalmisteasetuksen yhteisiä sääntöjä CE-merkittyjen EU-lannoitevalmisteiden valmistuksessa sovelletaan 16.7.2022 alkaen. Muutoksen taustalla ovat kiertotalouden ja resurssitehokkuuden lisäämiseksi asetetut tavoitteet EU:ssa, mikä vaatii lannoitelainsäädännön uudelleen tarkastelua. Asetuksella annetaan yhteiset pelisäännöt jätepohjaisten lannoitteiden raaka-aineiden käytöstä. Toimijat vastaavat jatkossakin lannoitteiden turvallisuudesta ja tasalaatuisuudesta. Lannoitevalmisteeksi soveltuu tuote, joka sisältää…

Infrasektorin hiilipäästöt saatava kuriin – jopa puolet yhteiskunnan hiilijalanjäljestä on johdettavissa infraan
Voisimme suoristaa monta mutkaa matkalla kohti hiilineutraalia Suomea. Infrasektorilla päästöjen ja niiden kustannusten suuruuteen on mahdollista vaikuttaa kaikkein eniten hankkeiden alkuvaiheessa. Siksi katse pitäisi suunnata suunnittelua ohjaaviin suurten linjojen strategisiin päätöksiin. Rakennetun ympäristön hiilipäästöjen rajoittaminen on avain ilmastokriisin ratkaisemiseen. Infrarakentamisen päästöistä puhutaan kuitenkin vielä vähän. Julkinen keskustelu keskittyy käytön aikaisiin ympäristövaikutuksiin, joihin verrattuna rakentamisesta aiheutuvat…