Liikkuminen ja liikenne

Swecon asiantuntijat suunnittelevat sujuvia ja turvallisia ratkaisuja kaikille liikennemuodoille.

Polkimus urbanuksen talviuni

January 13, 2020

Euroopan suurin petoeläin Ursus arctos aloittaa talviunensa Suomen leveysasteilla lokakuun tienoilla jatkaen lepoaan aina huhtikuulle asti. Samoihin aikoihin Suomessa talviunille vaipuu myös Polkimus urbanus, Euroopan suosituin kaupunkipyörä.

Taannoinen selvityksemme osoitti kaupunkipyörien olevan eteläisimmillä leveysasteilla aktiivisia myös talvella. Täällä Pohjolassa useimmat kaupunkipyörät kuitenkin vaipuvat talvilevolle olosuhteiden muuttuessa haastaviksi, aivan kuten Ursus arctos, ruskeakarhu, tekee.

Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmä on vetäytynyt talviunille pimeyden, jään ja lumen vuoksi. Tämän ymmärtää myös Polkimus urbanuksen toimintaan perehtynyt asiantuntija, sillä alkaahan itse asiantuntijaakin pitkän talven pimeys väsyttämään. Onneksemme asiantuntijoiden ei kuitenkaan tarvitse olla toimettomana Polkimus urbanuksen nukkuessa ansaittua talviunta.

Kaupunkipyöräkauden päätyttyä suunnitteluryhmä kokoontuu ja käy kauden saldon läpi.

Tarkastelemme järjestelmän käyttöä asemakohtaisesti ja teemme tarvittaessa muutoksia sekä asemasijainteihin että asemien kokoon. Huomioimme myös kauden aikana tulleet palautteet ja kehitysehdotukset niin käyttäjiltä kuin järjestelmää pyörittävältä operaattorilta.

Parin päivän intensiivisen analysoinnin jälkeen olemme jälleen paljon viisaampia Polkimus urbanuksen toiminnasta.

Laji on asiantuntijan näkökulmasta poikkeuksellinen. Käyttäytymistä on vaikea ennustaa hyvin monen ulkoisen tekijän vaikuttaessa siihen. Onneksi tilastoja alkaa kertyä jo useammalta vuodelta, ja lajiominaisia käyttäytymismalleja suuremmissa populaatioissa voidaan jo kerätä luotettavasti myös täällä pohjoisella esiintymisvyöhykkeellä.

Kausi 2018 oli kaupunkipyörille yhtä juhlaa. Suosiolla oli kuitenkin nurja puolensa, kun kaikki halukkaat eivät aina voineet nauttia palvelusta pyörien ollessa muiden käytössä. Samoin Polkimus urbanuksen kunto alkoi heiketä kauden edetessä kohti syksyä.

Kaudella 2019 sääolosuhteet kaupunkipyörien vapaa-ajan käytölle eivät olleet edellisen kauden tasolla. Lisäksi Polkimus urbanus sai uuden kilpailijan lyhyiden matkojen taittamiseen. Tämä vielä nimeämätön ja asiantuntijoille haastava laji kulkee kahdella pienellä renkaalla sähköä apunaan käyttäen samalla ihmisen tasapainoillessa laudan päällä. Pitkälti näiden kahden tekijän johdosta Polkimus urbanuksen suosio laski kaupungin keskustassa ja rannoilla.

Edellisen kauden huippusuosion johdosta kaupunkipyörät rohkenivat laajentaa maantieteellistä reviiriään kaudelle 2019. Polkimus urbanuksen saattoikin bongata niin Itäkeskuksesta, Viikistä, Pitäjänmäestä kuin Kruunuvuorenrannasta asti. Reviirin kasvaessa koettiinkin vanhan reviirin reuna-alueilla selvää suosion nousua.

Kaupunkipyörillä tehtyjen matkojen määrä ja myös käyttäjien määrä kasvoivat edellisestä vuodesta! Käyttöaste sen sijaan laski edellisestä vuodesta muun muassa huonompien sääolosuhteiden ja lisääntyneen pyörämäärän vuoksi. Mutta hyvä niin:

Nyt Polkimus urbanuksen on helpompi hengittää.

Pyöräliikenteensuunnittelijan ei tarvitse olla toimettomana vilkkaimman pyöräilykauden ulkopuolella. Kaupunkipyörien osalta käymme läpi kulunutta kautta ja suuntaamme katseet jo tulevaan. Kaupunkiympäristö ei ole stabiili ja haluamme myös optimoida järjestelmän toimintaa, minkä vuoksi joka talvi teemme pieniä muutoksia kaupunkipyöräasemien sijoitteluun.

Samaan aikaan toisaalla valmistaudutaan kaupunkipyörien hankintaan ja toisaalla suunnitellaan pyöräpysäköintiä. Voisikin todeta, että hiljaisempi pyöräilykausi on jopa kiireisempi asiantuntijan näkökulmasta.

– Mikko Raninen, pyöräliikenteen asiantuntija, projektipäällikkö, Sweco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *