Töissä Swecolla

Swecolla suunnitellaan tulevaisuuden kaupunkeja ja yhteiskuntaa innostavassa ja mutkattomassa ilmapiirissä. Meillä on matala hierarkia ja olemme asettaneet tiimit päätöksenteon keskiöön: meillä asiantuntijat saavat keskittyä projekteihin ja suunnittelutyöhön rakennetun ympäristön ja teollisuuden parissa.

Sweco mahdollisti yhden unelmistani – puolet vuodesta etätöissä tunturin kupeessa

April 11, 2019

Ikkunasta avautuu maisema pienelle järvelle. Ikkunoiden sisäpuolella työpisteeltä kaksi näyttöä täyttyy teiden sekä katujen piirustuksista ja malleista. Laura Sokka toimii nuorempana infrasuunnittelijana Swecolla ja on mukana useissa tie- ja katuhankkeissa. Hän suunnittelee uusia sekä korjattavia väyliä ja niihin liittyvää kuivatusta ja johtosiirtoja.

Työpiste löytyy Kittilän Sirkasta, missä Laura asuu, hiihtää ja työskentelee marraskuun alusta vappuun asti. Kesän hän suunnittelee muiden työtovereiden kanssa toimistolla Helsingissä.

Joustava työnantaja mahdollistaa suunnittelun siellä, missä se on tehokkainta

Tunturimaisemat ja hiihtäminen ovat olleet tiivis osa infrasuunnittelijan elämää jo pitkän aikaa. Kun opiskeluaikoina ja ensimmäisenä talvena Swecolla vietti mahdollisimman paljon aikaa pohjoisessa, oli ensimmäisessä kehityskeskustelussa ainoastaan yksi asia, josta piti puhua, vaikka vähän jännitti. Helsingissä opiskellessa ja työskennellessä mahdollisuudet harrastaa rakkaita talvilajeja oli jo talven pituudesta johtuen paljon huonommat. ”Sanoin, että muuten kaikki on erittäin hyvin, mutta haluaisin olla talvet pohjoisessa. Sitten asiaa selvitettiin, ja todettiin esimiehen kanssa, ettei mitään estettä asialle ole.”

Laura on huomasi pitävänsä Swecosta heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien. ”Olen päässyt mukaan mielettömän hienoihin ja haastaviin projekteihin ja oma oppiminen ja kehittyminen suunnittelijana on ollut todella nopeaa.”

Laura arvostaa työnantajassa sitä, että työntekijään luotetaan ja annetaan vastuuta ja mahdollisuus tehdä työtä siellä, missä tehokkuus ja luovuus ovat korkeimmillaan. Asiaan ei vaikuta se, oletko nuori ja vastavalmistunut vai jo kovan luokan konkari. ”Minun sielunmaisemassa Lapissa on samaan aikaan rauhaisaa mutta se myös motivoi minua paljon. Joustavuus tehdä työtä eri tavoin on iso plussa, mutta ei ihan itsestäänselvyys kaikissa isoissa organisaatioissa”, Laura kuvailee.

Miten ja miksi etätyö sopii suunnittelijalle?

Lauralla on Lapissa hyvä verkkoyhteys, kaksi tietokoneen näyttöä sekä jatkuvasti avoinna oleva Skype. Ja paljon motivaatiota sekä palavaa halua kehittyä ja tehdä juuri tällaista työtä. Lähtökohdat tehdä työtä ovat siis aivan samat kuin toimistolla Helsingissä. ”Omalla pienellä mökkitoimistolla saa rauhassa keskittyä töihin ja usein tehokkuuskin kasvaa kun vaan katson ulos – ja ulkona on kaunis ilma ja haluaa ehtiä illalla hiihtämään. Luonnon keskellä tunturimaisemassa pääsee myös työpäivän päätteeksi nopeasti irti työmoodista, kun vain astuu ulos ja laittaa sukset jalkaan.”

“Myös Skype on kovassa käytössä päivittäin. Juttelen jatkuvasti jonkun kanssa verkossa, mutta niin teen myös Helsingin toimistolla istuessani – teen niin paljon yhteistyötä Swecon muiden aluetoimistojen kanssa ja palaverit ja kuulumiset vaihdetaan usein Skypellä. Tunnen olevani yhtä tärkeä osa tiimiä niin täällä etänä kuin kaverin vieressä Ilmalan toimistolla Helsingissä.”

Kirjoittaja Laura Sokka toimii Swecolla infrasuunnittelijana

Lue myös Laurasta aiemmin tehty juttu https://www.lapland.fi/fi/asuminen/tyo/etatyo-lappi-kittila-laura-sokka/

Kuva: Iiro Kerkelä/House of Lapland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *