Töissä Swecolla

Swecolla suunnitellaan tulevaisuuden kaupunkeja ja yhteiskuntaa innostavassa ja mutkattomassa ilmapiirissä. Meillä on matala hierarkia ja olemme asettaneet tiimit päätöksenteon keskiöön: meillä asiantuntijat saavat keskittyä projekteihin ja suunnittelutyöhön rakennetun ympäristön ja teollisuuden parissa.

Sweco tarjoaa mahdollisuuden työskennellä estenomina ihan uudenlaisessa ympäristössä

July 6, 2021

Kysymys ”mitä sie opiskelet?” on helppo jäänmurtaja, jota meiltä kaikilta on varmasti joskus kysytty. Kun minulle tämä kysymys silloin tällöin esitetään, alan hymyillä, sillä tiedän vastaukseni herättävän ihmetystä. Opiskelen estenomiksi eli minusta tulee kosmetiikka-alan asiantuntija, jonka osaamiseen kuuluu kosmetiikan kemia, lainsäädäntö sekä markkinointi. 

Swecolla työskentelee yllättävän taustan omaavia asiantuntijoita monilta eri aloilta. Kosmetiikka-alan eli estenomian opiskelijana työskentelen itse Swecon kosmetiikan turvallisuuspalveluiden parissa.  

Kosmetiikan turvallisuuden arviointi vaatii vahvaa osaamista ja pätevyyttä 

Aina, kun markkinoille tuodaan uusi kosmetiikkatuote tai vanhan tuotteen reseptiä muutetaan, on valmistajalla tiettyjä velvollisuuksia. Vastuuhenkilö varmistaa, että kosmeettiselle tuotteelle on tehty turvallisuusarviointi ja –selvitys, joissa keskeisessä roolissa ovat kosmetiikan lainsäädäntö sekä raaka-aineet.  

Turvallisuusselvityksen tekeminen osoittautui erinomaiseksi tavaksi päästä hyödyntämään koulussa oppimaani tietotaitoa ja kosmetiikka-alan asiantuntijuutta, vaikka turvallisuusarvioinnin virallisesti pystyykin laatimaan vain tietyn koulutuksen omaavat henkilöt. Tehtäväni työharjoittelun aikana olivatkin pääosin avustamista turvallisuusselvitysten teossa. Turvallisuuden arvioijalle asetettu pätevyysvaatimus on kuvattu kosmetiikka-asetuksen 10 artiklan 2 kohdassa: ”Kosmeettisen valmisteen turvallisuuden arviointi on oltava sellaisen henkilön tekemä, jolla on farmasian, toksikologian tai lääketieteen alalta tai vastaavalta tieteenalalta teoreettisten ja käytännön opintojen tutkintotodistus tai muu muodollista kelpoisuutta osoittava asiakirja, joka on myönnetty korkea-asteen opinto-ohjelman tai jäsenvaltion vastaavaksi tunnustaman kurssin suorittamisesta.”  

Olisipa mahtavaa, jos minullakin olisi vielä jonain päivänä mahdollisuus kouluttautua päteväksi kosmetiikan turvallisuusarvioijaksi.  

Sisältö kaiken A ja O 

Työharjoitteluni sai alkunsa, kun kuulin mahdollisesta tarpeesta opinnäytetyölle liittyen kosmetiikan turvallisuuspalveluihin. Päätin ottaa yhteyttä Swecon kosmetiikan turvallisuusasiantuntijaan ja eipä aikaakaan, kun olinkin matkalla noutamaan toimistolta tietokonetta. 

Vaihtoehtoisia opinnäytetyöaiheita oli muutama, mutta erityisesti innostuin markkinoinnin suunnitellusta. Sisällön tuottaminen sekä markkinointi ovat kiehtoneet minua jo opintojeni alkuvaiheista lähtien, joten tähän oli helppo tarttua ja suurin osa työharjoittelustani menikin kosmetiikan turvallisuusselvityksien lisäksi opinnäytetyön eli kosmetiikan turvallisuuspalveluiden markkinoinnin suunnittelun ääressä.  

Tulevaisuuden näkymät 

Kahden kuukauden työharjoittelujakso on nyt ohi, mutta työni Swecolla jatkuu osa-aikaisen harjoittelijan roolissa. Työharjoittelukuukausien aikana opin luottamaan itseeni ja osaamiseeni ja ymmärsin, mihin suuntaan haluan lähteä kosmetiikka-alan asiantuntijana.  

Lisäksi opin omasta osaamisesta sen, että pitkälle on jo tultu, mutta paljon on vielä opittavaa. Ja että parhaiten opimme toisen toisiltamme erilaisia taustojamme hyödyntäen. On hienoa, että kollegani Swecolla auttavat ja innostavat minua eteenpäin. Yhdessä voimme oppia paljon enemmän. 

Mottoni kuuluukin: ”Kun löydät itsesi tilanteesta, jossa kaikki samassa huoneessa olevat henkilöt ovat sinua osaavampia, tiedät olevasi oikeassa huoneessa. Tällöin saat tärkeän mahdollisuuden oppia uutta ympärilläsi olevilta ihmisiltä.”  

Essi Juusola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *