Urban Insight - Näkemyksiä kaupunkien kehitykseen

Miten erilaiset kaupunkirakenteet vastaavat ihmisten tarpeisiin ja toiveisiin, ja miten tämä vaikuttaa tapaamme suunnitella ja toteuttaa kestäviä ja houkuttelevia urbaaneja alueita nyt ja tulevaisuudessa?

Kestävän kehityksen palveluiden liiketoimintajohtaja Riku Maidell

Ei lämpöä harakoille, vaan kiertoon ja hyötykäyttöön

Miten hyödyntää lämpöenergiaa tehokkaammin kaupungeissa? Suurempia hukkalämpövirtoja voidaan hyödyntää muun muassa kaukolämpöverkoissa, joissa on paljon käyttäjiä ja kulutusta. Näin saadaan aikaan nopeammin isompia muutoksia kuin tehostamalla yksittäistä kiinteistöä kerrallaan….

Read More

Nina Aarras on Swecon johtava kiertotalousasiantuntija.
Pyöräily yleistyy Lapissa, joten turvallisia pyöräilymahdollisuuksia on kehitettävä.

Tunturi-Lappi ansaitsee kestävän liikkumisen strategian

Tunturi-Lapin kunnat Kolari, Kittilä, Muonio ja Enontekiö ovat aloittaneet kestävän liikkumisen strategian laadinnan, joka kestää vuoden 2022 loppuun. Kiersimme syyskuussa tapaamassa paikallisia ja taustoitimme kestävän liikkumisen tarpeita sekä alueen asukkaiden arjessa että matkailijoiden parempaa palvelua varten. Ylläs, Levi, Pallas, Saana… Näihin maisemiin on imua ja kotimaan matkailu onkin koronavuosina kasvanut Lapin tuntureille. Kunpa matkaan pääsisi…

Read More

Kiertotalous haastaa nykyisen talousjärjestelmän, jossa materiaali kerätään, louhitaan tai hakataan luonnosta ja valmistetaan tuotteeksi, joka sitten heitetään elinkaarensa päässä kaatopaikalle.

Lineaarisen talousajattelun on aika väistyä – kestävä kasvu ja hyvinvointi tulee kiertotaloudesta

Entä jos maitopurkin lisäksi kierrättäisit koko talon? Tai jos tulevaisuudessa jätteen käsite olisi tarpeeton? Kun maailma tavoittelee hiilineutraaliutta, luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja kestävää talouskasvua, kiertotalous on avainasemassa. Rakennetulle ympäristölle se tarkoittaa uusia avauksia – mutta iso osa ratkaisuista on täällä jo nyt. Kestävyydelle kehitetään nyt raameja. EU:n tasolla luodaan yhtenäistä ja vertailukelpoista tapaa rahoituskohteiden ja…

Read More

Korkea rakentaminen on harvoissa mutta sitäkin varmemmissa käsissä

Korkea rakentaminen ei ole jokaisen rakennesuunnittelijan arkea, mutta meillä Swecolla on Suomen laajin osaajaverkosto ja eniten valmistuneita kohteita. Korkean rakentamisen asiantuntijoita löytyy meiltä koko maasta aina Helsingistä Seinäjoelle ja Oulusta Jyväskylään ja Tampereelle. Itse olen toiminut näissä kohteissa rakennesuunnittelijana ja tarkastajana pian 16 vuotta….

Read More

Kaupunkeihin tulee suunnitella esimerkiksi monikäyttöisiä alueita, jotka tulva-aikana varaavat tilaa vedelle ja muutoin vapautuvat kaupunkilaisten virkistyskäyttöön.

Vesihuolto on arvokasta omaisuutta, jonka resilienssi rakoilee

Viime kesänä tulvat iskivät ympäri Eurooppaa Belgiassa, Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Ruotsissa. IPCC:n tuore, hälyttävä raportti varoittaa tämän olevan vain esimakua yleistyvistä sään ääri-ilmiöistä. Yhtäällä vettä tulee liikaa, toisaalla sitä on liian vähän. Eurooppalaisten kaupunkien vesihuolto ja infrastruktuuri eivät ole valmiita ilmastonmuutoksen, kaupungistumisen ja väestönkasvun aiheuttamiin haasteisiin. Yli sata vuotta sitten rakennetut viemärijärjestelmät saattavat hapertua…

Read More

Kunnostetaan koulujen liikenneympäristöt ja pyyhitään pyöräilykiellot

Alkusyksystä moni pieni uusi koululainen aloitti opintiensä ja samalla päivittäisen itsenäisen liikkumisen liikenteen seassa. Koulureittiä kotiovelta koululle on varmasti harjoiteltu yhdessä vanhempien kanssa useampaan otteeseen, näyttäen lapselle kädestä pitäen mahdolliset vaaranpaikat ja valistaen liikennesääntöihin. Liikennekasvatus ja turvalliseen itsenäiseen liikkumiseen opettaminen on vanhempien velvollisuus, mutta ennen kaikkea etuoikeus. Monessa perheessä on harmiteltu, miten koulumatkansa normaalisti pyörällä…

Read More

Arkkitehtuurilla voidaan vaikuttaa hyvinvointiin niin vihreyden, ikkunoista avautuvien näkymien, valon käytön kuin liikkumiseen kannustavien tekijöiden avulla.

Kaupungin uudet kuteet

Suomessa on neljä vuodenaikaa. Näiden väliset olosuhteet vaihtelevat voimakkaasti. Täällä onkin opittu valmistautumaan vuodenaikojen vaihtumiseen monella eri tapaa. Autoihin vaihdetaan keväällä kesärenkaat. Kesämökkejä laitetaan syksyllä talvikuntoon. Vaatekomeroista kaivetaan syksyllä päällimmäisiksi vetimiksi hupulliset sadetakit, talvella korvia suojataan paksuilla villapipoilla, keväällä korkeavartiset kumisaappaat palaavat katukuvaan ja kesän tullen jännitetäänkin taas, jos kaapin pohjalla lojuvat, elämää nähneet uimapöksyt…

Read More