Infra

Kestävä ja toimiva liikennejärjestelmä ja infra vastaavat tulevaisuuden liikkumistarpeisiin.

Kaupunkeihin tulee suunnitella esimerkiksi monikäyttöisiä alueita, jotka tulva-aikana varaavat tilaa vedelle ja muutoin vapautuvat kaupunkilaisten virkistyskäyttöön.

Vesihuolto on arvokasta omaisuutta, jonka resilienssi rakoilee

October 14, 2021

Viime kesänä tulvat iskivät ympäri Eurooppaa Belgiassa, Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Ruotsissa. IPCC:n tuore, hälyttävä raportti varoittaa tämän olevan vain esimakua yleistyvistä sään ääri-ilmiöistä. Yhtäällä vettä tulee liikaa, toisaalla sitä on liian vähän.

Eurooppalaisten kaupunkien vesihuolto ja infrastruktuuri eivät ole valmiita ilmastonmuutoksen, kaupungistumisen ja väestönkasvun aiheuttamiin haasteisiin. Yli sata vuotta sitten rakennetut viemärijärjestelmät saattavat hapertua vain 10–20 vuoden aikana. Suomessakin arvioidaan, että kuusi prosenttia talousvesiverkostosta ja jopa 12 prosenttia viemäriverkostosta ovat erittäin huonossa kunnossa.

Äärimmäisten sääilmiöiden yleistyminen lisää terveys- ja turvallisuusriskejä. Tarvitaan toimia tulvien, saastumisen ja terveysriskien minimoimiseksi ja kaupunkien infrastruktuurin resilienssin vahvistamiseksi.

Kolme vesistrategiaa varaa tilaa vedelle ja luonnolle

Kolme vesistrategiaa takaa terveen tulevaisuuden ja estää vesihuollon järjestelmävikoja: on varattava tilaa vedelle ja ihmisille, palautettava luonto kaupunkeihin sekä vähennettävä, uudelleenkäytettävä ja puhdistettava jätevesiä.

Kaupunkeihin tulee suunnitella esimerkiksi monikäyttöisiä alueita, jotka tulva-aikana varaavat tilaa vedelle ja muutoin vapautuvat kaupunkilaisten virkistyskäyttöön. Vettä läpäisemättömän betoniviidakon sijaan joenvarsista ja vihreästä kasvillisuudesta pitää tehdä osa kaupunkia, sen omia vettä imeviä pesusieniä. Muuta kuin talousvettä tulisi käyttää hyödyksi siellä, missä se on mahdollista, kuten kastelussa, ja tehtaiden vesikierrot sulkea.

Ennen kaikkea kaupunkien on kiinnitettävä huomiota vesihuollon hallinnointiin ja estettävä toimintahäiriöitä ennakoivasti. Vesi-infra on omaisuutta, jota on huollettava ja johon investoitava proaktiivisesti ennakoiden, ei reaktiivisesti, kun tilanne on jo päällä. Näin varmistamme, että puhdasta vettä on tulevaisuudessa riittävästi ja se saadaan jaettua kaupunkilaisille toimintavarmasti.

Vesihuollon omaisuudenhallinta kokoaa alleen työkalut, suunnitelmat ja raportit, jotka liittyvät vesihuollon talouteen, tekniikkaan ja hallintoon.

Tarvitaan sekä maanalaista että maanpäällistä infraa

Jotta kaupunki pystyy hallitsemaan terveyttä monimutkaisissa vesijärjestelmissä, se tarvitsee yhtenäisen vision ja tehokkaan hallintajärjestelmän. Vesihuollon omaisuudenhallinta kokoaa alleen työkalut, suunnitelmat ja raportit, jotka liittyvät vesihuollon talouteen, tekniikkaan ja hallintoon.

Omaisuudenhallinta on järjestelmällinen prosessi, joka ohjaa suunnittelua, hankintaa, ylläpitoa, käyttöä ja uusimista sekä talouteen ja omaisuuteen liittyvää tiedonhallintaa. Ensimmäinen askel on kerätä tietoa verkostosta, esimerkiksi sen iästä, kunnosta, koosta, materiaalista, käyttöasteesta ja tarkasta sijainnista. Tämän jälkeen voidaan arvioida verkoston osien kriittisyyttä ja tarvittavien korjausinvestointien kustannuksia. Hallinnan oikea, tietopohjainen ajoittaminen tuottaa kestävää, terveellistä, turvallista ja kustannustehokasta vesihuoltoa.

Miljoonat kilometrit eurooppalaisia talousvesi- ja viemäriputkia jäävät helposti piiloon. Me Swecolla tarjoamme vesihuoltolaitoksille räätälöityä omaisuudenhallintapalvelua, kuten saneeraustarveselvityksiä, talousennusteita ja interaktiivisia kehittämissuunnitelmia. Laitosten tarpeista kuulemme mielellämme lisää – jatketaan siis keskustelua! Autamme tekemään luonnosta ja vedestä kaupunkisuunnittelun avainelementtejä, unohtamatta olemassa olevaa infraa.

– Tia Savolainen, vesihuollon suunnittelija, Sweco, tia.savolainen@sweco.fi

Urban Health & Wellbeing on teema, jota Sweco nostaa vuonna 2021 esiin kaikkialla Euroopassa. Julkaisemme aiheesta vuoden aikana Urban Insight -raportteja, jotka avaavat keinoja tehdä elinympäristöistämme sellaisia, joissa voimme hyvin ja pysymme terveinä. Terveyttä vedestä kaupungissa -raportissa nostamme esiin kaupunkien vesihuollon ja hulevesien hallinnan haasteita.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Tekniikka & Taloudessa 13.10.2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *